Segment biopotravín je veľmi perspektívny, je progresívne rastúci i v SR

31.05.2012 Bratislava

Bratislava 31. mája (TASR) – Segment biopotravín je podľa marketingového manažéra spoločnosti Billa Slovensko Branislava Kubáňa veľmi perspektívny. "Potvrdzuje nám to aj trend v zahraničí, hlavne v našich sesterských spoločnostiach či už v Nemecku, alebo Rakúsku, kde biopotraviny tvoria veľmi dôležitú zložku predaja. Tento trend vnímame ako progresívne rastúci aj u nás," uviedol dnes pre TASR na 1. ročníku medzinárodnej odbornej konferencie o súčasnosti a budúcnosti biopotravín BIO Fórum 2012 Kubáň.

"Podľa krajiny pôvodu však vnímame predaj biopotravín nevýhodne pre výrobcov zo SR, pretože približne 35 % biopotravín predávaných v sieti Billa Slovensko pochádza z ČR, necelých 19 % zo SR a zostatok z iného zahraničia," informoval.

Relatívne nízky podiel biopotravín od slovenských výrobcov v predajniach spoločnosti Billa v SR Kubáň vysvetľuje najmä vyššími nárokmi obchodného reťazca. "Sú veľké nároky na produktovú kapacitu, ďalej na obalové materiály, ako aj na flexibilitu. Vysoké sú aj nároky súvisiace s podmienkami retailového predaja," priblížil.

"Slovenskí výrobcovia napríklad nemajú dostatočné kapacity na to, aby pokryli celú plošnú potrebu obchodného reťazca. Niekedy je zároveň otázkou, do akej miery sú výrobcovia vôbec ochotní pristúpiť na tie podmienky, ktoré si náš systém predaja vyžaduje," dodal.

Billa má v SR podľa neho v segmente biopotravín v roku 2012 zalistovaných vyše 300 položiek, pričom prevahu v portfóliu majú čerstvé potraviny, najmä mliečne výrobky, ovocie a zelenina.

Spoločnosť Billa pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993. Je lídrom v segmente supermarketov na Slovensku a v súčasnosti ich prevádzkuje 117, zamestnáva temer 3600 pracovníkov.

BIO Fórum 2012 je medzinárodná konferencia s viac ako 120 účastníkmi zo SR, ČR, Rakúska, Maďarska, Talianska, ktorá sa dnes koná v Bratislave. Okrem konferencie organizátor vytvoril priestor na dva workshopy - jeden organizuje hlavný partner konferencie spoločnosť Billa, ktorá sa pokúsi vyhľadať lokálnych dodávateľov biopotravín zo SR a ČR. Druhý workshop s názvom Biomapa SR sa snaží zintegrovať dodávateľov bio-, eko- a podobných potravín zo SR, a to od dodávateľov z dvora až po veľkoodberateľov a gastronomické prevádzky.
 

Vyberte región